ERP, "Kurumsal Kaynak Planlaması" manasına gelen "Enterprise Resource Planning" sözcüklerinden oluşur. ERP için, tüm veri ve organizasyon süreçlerinin tek bir noktaya entegre edildiği bir bilgi sistemidir diyebiliriz. Genelde ERP sistemleri, donanım ve yazılım da dahil olmak üzere bir dizi bileşen içerir. Çoğu ERP sistemi, kurum içinde entegre edebilecekleri çeşitli işlevlerden aldıkları verileri saklamak için birleştirilmiş bir veritabanı kullanır.
Bu, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gerekli olan emek, makine, malzeme gibi kaynakların etkin kullanımını sağlayan entegre yönetim sistemlerine verilen ortak bir isimdir. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleri, bir işletmenin tüm verilerini ve süreçlerini bir araya toplamayan veya toplamaya yardımcı olan, genellikle kullanımı kolay sistemlerdir. Klasik ERP yazılımı, işlem yapmak için çeşitli bilgisayar programlarını ve ekipmanlarını kullanır. ERP sistemleri, esas olarak çeşitli verilerin saklanabileceği entegre bir veritabanı kullanır.
ERP Sistemleri
Kurumsal kaynak planlaması, bir işletmenin tüm kaynaklarını verimli ve etkili bir şekilde kullanmak için tasarlanmış bir sistemdir. ERP kavramı ilk olarak üretim ortamlarında kullanılmasına rağmen, bugün ERP sistemleri çok daha geniş bir alanda kendini göstermektedir. ERP sistemleri, işletmenin ticari alan adı veya işletme adı ne olursa olsun, bir işletmenin tüm temel işlemlerini kendi yapısı içinde toplayabilir. İşletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, vakıflar, hükümetler veya diğer kuruluşlar ERP sistemlerini kullanabilir.
ERP sistemleri, iki veya daha fazla programı birleştirerek bir yazılım paketinde de sunulabilir. Bu tür sistemlere ERP yazılım paketleri denir. Klasik ERP yazılımının aksine Teknosol VERA ERP programı, kendi bünyesinde uyumlu tüm yazılım paketlerini içerir. Böylece, tüm iş süreçleri bir yazılım tarafından yönetilebilir.
Aslında, ERP yazılım paketi tanımlaması genişletilmiş ve büyük uygulamalar için kullanılır. ERP sistemi, bir kullanıcının iki veya daha fazla bağımsız yazılım arabirimi ile karşılaşmasını önler ve ek faydalar getirir. Yazılımın standartlaştırılması, çok sayıda yazılım yerine tek bir yazılımın kullanılması, tüm bu verilerin tek bir veritabanında saklanmasından dolayı kolay ve yüksek raporlama için bir kolaylık sağlar. VERA yazılımımız sayesinde bütünleşik bir biçimde verilerinizi saklar, dilediğiniz raporlara ve bilgilere kolaylıkla erişebilirsiniz.
ERP yazılımı genellikle bağımsız olarak çalışan üretim, finans, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları, envanter yönetimi gibi birçok uygulamaya sahip olabilir. Teknosol Vera ERP sistemi, kullanıcıların farklı ve kesin gerekliliklerine uygun olarak yapılandırılmış ve bu çeşitli uygulamaları tek bir modülde sunmaktadır.
ERP sistemlerini daha detaylı gözlemlersek, en önemli gereksinimin işletmenin ihtiyaç duyacağı tüm verilerin birleştirilmesi olduğunu görürüz. Bu amaçla ERP sistemleri, operatörün çeşitli iş operasyonlarını tek bir veritabanında ele alan bir çok yazılım modülünü işletmektedir. Teknosol Vera yazılımı, müşteriler için minimum maliyetle şirketin gereksinimlerini karşılamaya hazır, basit ve kullanışlı bir ERP çözümüdür.
Kimi zaman bazı şirketler sadece ERP sistem uygulamalarından bazılarını seçmekte ve bunları diğer ERP sistemleri veya diğer bağımsız yazılımları kullanarak desteklemektedir. Böylelikle işletmenin ihtiyaç duyduğu özelleştirilmiş bir ERP arayüzü yaratılır. İşletmeler Teknosol Vera programının modülleri ile kullanıcılara göre yetkilendirilip, personele uygun bir arayüz oluşturma yeteneğine kavuşur.
İşletmenin yapısına tam olarak uyacak bir ERP sistemi hakkında konuşmak çok zordur. ERP sistemini satın almak ve programı doğru biçimde uygulamak isteyen büyük işletmelerin, kendine has ihtiyaçları vardır ve bu özel ihtiyaçların ERP sistemiyle %100 karşılanması mümkün değildir. Bu ihtiyaçları karşılamak için güçlü bir kişiselleştirme süreci uygulamak ve farklı modülleri bir arada kullanmanın yanı sıra, kullanılan modüllerin isteğe uygun olarak geliştirilmesi belki de yeniden tasarlaması gerekir. İdeal olarak, bugün üretim alanında çalışan şirketler, tüm alanlarında aynı ERP sistemini kullanıyor. ERP sistemini kullanmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelere maliyetler ağır geldiğinde Teknosol firması olarak uygun, esnek ve kaliteli çözümleri uygun maliyetlerle üretebiliriz
Kurumsal ERP Trendleri
ERP mecrası yavaşça değişen bir yapıya sahip olsa bile, son yıllardaki gelişmeler tüm alanı temelden değiştiren yeni teknoloji trendlerini ortaya çıkardı. Aşağıdaki yeni ve kalıcı bilgisayar kullanma eğilimleri, kurumsal ERP yazılımının farklı yapılarda büyümesini etkilemektedir. İsterseniz yeni trendlere bir göz atalım:
Mobil ERP
Yöneticiler ve çalışanlar, nerede olurlarsa olsunlar, gerçek zamanlı olarak bilgiye erişmek isterler. Şirketlerin raporlar, bilgi panelleri ve önemli iş süreçlerinin yürütülmesi için mobil ERP'yi kullanması giderek kaçınılmaz oluyor.
Bulut ERP
Bulut teknolojisi, işletmelerin kullanması ve faydalanması adına sektörde hızlı bir şekilde ilerliyor, ancak birçok ERP kullanıcısı, verileri bulutta barındırmak konusunda pek istekli değiller. Fakat, bulut teknolojisinin getirdiği avantalar gün yüzüne çıktıkça bu isteksizlik aşılacak gibi duruyor.
Sosyal ERP
Sosyal ağları ERP sistemleri ile buluşturmak ne kadar etkili ya da değil tam olarak bilinmiyor. Tabii ki tedarikçiler, ERP sistemlerine büyük bir hayranlıkla sosyal paylaşım paketleri ekleyerek bu girişimden hızlı bir şekilde yararlandılar. Ancak bazıları, sosyal medyayı ERP ile entegre ederek gerçekten büyük bir fayda sağlayabileceğine sıcak bakmıyor.
İki seviyeli ERP
Şirketler bir zamanlar organizasyon sistemlerinin her yönüyle ilgilenen her şeyi kapsayan bir ERP sistemi kurmaya çalıştılar. Ancak bazı pahalı başarısızlıklar yavaş yavaş strateji değişikliğine, yani iki seviyeli ERP'nin ortaya çıkmasına yaradı.